België

 Belgique - Luxembourg

 Nederland

 
 
Home  Onderneming  Producten & Diensten  Verbruiksgoederen  Webshop  Sitemap
 
    Onze onderneming
    Nieuws & Informatie
  Nieuws
    Succes stories
    Nieuws archief
    Promotie van de maand
    Competence Centers
    Wegbeschrijving
    VLGA
    Vacatures
    Contact

 
 
     
Artoos haalt met ROLAND 700 DirectDrive dé jobwisselkampioen in huis
manroland vellenoffset midden formaat (ROLAND 700 reeksen)  Dinsdag 01-06-2010   
 
Terug naar vorige pagina
 
De juiste job op de juiste machine. Dat is kort samengevat het streefdoel van elk grafisch bedrijf, want enkel zo haal je een maximaal rendement per job en machine. Deze doelstelling in de praktijk realiseren is echter niet altijd zo voor de hand liggend. Zo ondervond ook drukkerij Artoos toen ze werd geconfronteerd met een immer stijgend aantal orders in kleine oplages. Om deze jobs, vaak met taalwissels, efficiënt en concurrentieel te verwerken had de drukkerij behoefte aan een pers met minimale wisseltijden. De uitkomst kwam er met de installatie van een ROLAND 700 DirectDrive. Nu zijn 50 jobwissels per ploeg de normaalste zaak van de wereld.Artoos een traditionele drukkerij noemen zou een understatement zijn. Ooit zo begonnen in 1949, is het bedrijf geëvolueerd tot een 130 man sterke ‘one stop shop’ voor marketingcommunicatie. Hoewel drukken nog steeds één van de belangrijkste kernactiviteiten is, ziet men het bij Artoos eerder als een logisch onderdeel binnen de brede waaier van communicatiemogelijkheden die het bedrijf aanbiedt. Dit betekent echter niet dat de drukkerij stiefmoederlijk behandeld wordt, wel integendeel. Artoos is al jarenlang koploper op gebied van procesoptimalisering en is voortdurend op zoek naar de beste oplossingen om aan hun specifieke productiebehoeften te voldoen.

Maximale productiviteit en minimale omsteltijden

Met drukpersen in het 74 formaat is Artoos goed uitgerust voor het typisch commercieel drukwerk zoals brochures, flyers en dergelijke. Voor de grote oplages beschikt Artoos over een 8-pagina heatset rotatiepers. “Steeds vaker worden we echter geconfronteerd met orders die voor geen van beide persen optimaal zijn”, zegt Filip Coosemans, technisch directeur bij Artoos. “Grootformaat posters bijvoorbeeld met een oplage van 100, of een dikke catalogus in beperkte oplage. Voor die jobs doen we ons voordeel met het 8-pagina formaat van onze rotatiepers, maar de vele plaatwissels nemen dan weer teveel tijd in beslag. We zochten dus naar een 70 x 100 pers met maximale productiviteit en minimale omsteltijden. En daar bleek de ROLAND 700 met DirectDrive technologie de onbetwiste kampioen in te zijn.”

Van goed naar goed in 6 minuten

Snel drukken heeft enkel zin als je daarna ook snel kan afwerken. Daarom viel de keuze van Artoos op een recto verso configuratie met 10 groepen, waarvan 2 lakgroepen. Een duidelijk voordeel, want naast de extra bescherming, komt het drukwerk quasi droog uit de pers. Klaar voor afwerking! Filip Coosemans: “De ROLAND 700 DirectDrive is werkelijk een snelheidsmonster. Bij een oplage van 500 vellen gaan wij van goed naar goed in amper 6 minuten. 10 jobs op één uur. Zonder de DirectDrive technologie, waardoor je simultaan kan wassen en plaatladen, zou dit niet mogelijk zijn. Maar het gaat véél verder dan dat. De CIP-3 inktbak voorinstelling is zéér accuraat en dat maakt dat we in minder dan 100 vel op kleur zijn. Dan zijn er ook nog de programmeerbare QuickChange modules die taken zoals wassen, plaatwissels, blaasinstellingen en nog veel meer automatiseren. Ondertussen heeft de drukker de handen vrij om bijvoorbeeld een palletwissel te doen.”De innovatieve troeven van de ROLAND 700 DirectDrive hebben ook een positieve impact op de prepressafdeling. Voorbuigen van de offsetplaten hoeft niet langer en met 400 platen per ploeg bespaart dit een prepressoperator al gauw twee uur. Minder plaathandelingen betekent ook minder kans op fouten en mogelijke beschadigingen. Filip Coosemans besluit: “We zijn nu al meer dan een jaar in productie en ondanks enige opstartproblemen zijn de ervaringen zeer positief. In het begin was het wel even wennen voor de drukkers, want door de vele spitsvondige eigenschappen van de ROLAND 700 DirectDrive is het de machine die het tempo bepaalt en niet langer de drukker. Tegen 13.000 vellen per uur recto verso is de ROLAND 700 DirectDrive zeker niet de snelste pers op de markt. Maar in het efficiënt omstellen van orders is de ROLAND 700 DirectDrive wél de snelste én onklopbaar in zijn categorie. Dat is ‘key’ voor ons want met de huidige kleine oplages maakt dit een wereld van verschil.”


 
Terug naar vorige pagina
 
 
 
   
 
© manroland 2008  |