België

 Belgique - Luxembourg

 Nederland

 
 
Home  Onderneming  Producten & Diensten  Verbruiksgoederen  Webshop  Sitemap
 
    Onze onderneming
    Nieuws & Informatie
  Nieuws
    Succes stories
    Nieuws archief
    Promotie van de maand
    Competence Centers
    Wegbeschrijving
    VLGA
    Vacatures
    Contact

 
 
     
Einde van gedeeltelijke werkloosheid bij Manroland Sheetfed
Overige  Vrijdag 24-04-2015   
 
Terug naar vorige pagina
 
Manroland Sheetfed zal door een stijgend aantal bestellingen terugkeren naar het normale werkregime

Offenbach 20 april 2015. Manroland Sheetfed GmbH had begin januari gedeeltelijke werkloosheid opgelegd aan meer dan 800 medewerkers van haar hoofdkantoor en productiefaciliteiten in Duitsland maar kondigde vandaag aan dat zij vanaf 1 mei weer volgens het normale werkregime zal werken.
Het bedrijf, dat als reden voor de gedeeltelijke werkloosheid de daling van de vraag uit China aanhaalde, meldt dat andere markten buiten China voldoende hebben besteld opdat het normale werkregime, voorlopig althans, kan worden hervat.

Een woordvoerder van het bedrijf zei: “Gedeeltelijke werkloosheid is slechts één van de hulpmiddelen waarover een bedrijf beschikt om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Wij zullen zoveel mogelijk andere maatregelen gebruiken om gedeeltelijke werkloosheid te voorkomen, maar in dit geval was, zonder deze maatregel, overcapaciteit onvermijdelijk."

Leerlingen en hun trainers werden vrijgesteld van de maatregel van gedeeltelijke werkloosheid, die oorspronkelijk was gepland om van kracht te blijven tot eind juni van dit jaar.

Over Kurzarbeit
"Kurzarbeit", wat letterlijk "gedeeltelijke werkloosheid" betekent, is een vorm van werkoverheidssubsidie in Duitsland , waarbij werkgevers de werktijd van hun werknemers die in aanmerking komen voor deze regeling mogen beperken en deze laatsten tussen 60 en 67 procent van hun nettoloon ontvangen vanwege het Duits Federaal Arbeidsbureau. Via de regeling ontvangen werkgevers eveneens uitkeringen vanwege de sociale zekerheid.

Vóór de financiële crisis konden bedrijven in Duitsland aanspraak maken op gesubsidieerde gedeeltelijke werkloosheid voor een periode van maximum 6 maanden. In juni 2009 werd dit tijdelijk verlengd tot 24 maanden tot het einde van het jaar, hoewel het schema sindsdien teruggekeerd is naar 6 maanden. De maatregel van gedeeltelijke werkloosheid wordt aangeprezen als een van de meest efficiënte economische maatregelen tijdens en sinds de crisis.

Commentaar
Terwijl vele landen worstelen met economisch herstel, lijkt Duitsland een succesvolle strategie te hebben die het op een goede plaats positioneert voor economische welvaart op lange termijn.

Tijdens de recessie heeft Duitsland een omstreden zet gedaan om de banen van zijn hoogopgeleide werknemers te redden door bedrijven te financieren om deze werknemers in dienst te houden op het ogenblik dat het aantal bestellingen daalden. De strategie, die bekend staat als ‘Kurzarbeit’, bleek een Duits succesverhaal met veel weerklank.

De achterliggende idee is om de belangrijkste troef van bedrijven zoals Manroland Sheetfed te vrijwaren, namelijk hun hoogopgeleide werknemers. Deze werknemers vertegenwoordigen een belangrijke investering voor bedrijven die denken op lange termijn en die nu klaar zijn om producten van hoge kwaliteit te produceren nu de exportlanden opnieuw beginnen te bestellen.

Ondertussen heeft het bedrijf het hoofd boven water gehouden. Volgens haar moedermaatschappij, de Britse industriegroep Langley Holdings PLC, heeft Manroland Sheetfed een omzet gehad van meer dan €40 miljoen sedert de overname van het bedrijf in januari 2012.

Over Manroland Sheetfed
Manroland Sheetfed GmbH is een toonaangevende Duitse fabrikant van vellenpersen voor offset.
Opgericht in 1871 is de firma één van de oudste fabrikanten van drukpersen ter wereld.
Vandaag de dag heeft het bedrijf eigen filialen in meer dan 40 landen en is de naam Manroland wereldwijd een motto geworden voor kwaliteit en uiterste betrouwbaarheid .
Manroland Sheetfed GmbH is een volwaardige dochteronderneming van Langley Holdings plc, een engineering groep in privébezit uit het Verenigd-Koninkrijk.


 
Terug naar vorige pagina
 
 
 
   
 
© manroland 2008  |