België

 Belgique - Luxembourg

 Nederland

 
 
Home  Onderneming  Producten & Diensten  Verbruiksgoederen  Webshop  Sitemap
 
    Onze onderneming
    Nieuws & Informatie
  Nieuws
    Succes stories
    Nieuws archief
    Promotie van de maand
    Competence Centers
    Wegbeschrijving
    VLGA
    Vacatures
    Contact

 
 
     
Postzegel van koning Filip op ROLAND-pers
manroland vellenoffset midden formaat (ROLAND 700 reeksen)  Donderdag 09-01-2014   
 
Terug naar vorige pagina
 

België heeft sinds 21 juli 2013 een nieuw staatshoofd: koning Filip. Dat vroeg om een nieuwe postzegel. Die wordt sinds eind oktober bij bpost gedrukt, óp een ROLAND-pers. De koning was erbij en gaf zijn goedkeuring, net als Pierre Leempoel, Manager Stamps Production Belgium bij bpost.Eeuwenoude traditie

Een postzegel drukken waarop het staatshoofd pronkt? Het is een eeuwenoude traditie in landen met een koning. “In België doen we dat al sinds de negentiende eeuw. Toen Leopold I, de eerste koning der Belgen, aantrad”, vertelt Pierre Leempoel. “Logisch dus, dat we het nu ook voor Filip doen. Het paleis ging meteen akkoord met ons voorstel om een nieuwe postzegel te maken.”

Drie zegelvarianten
Wie kiest wat er op de postzegel komt? “Het paleis. Dat leverde een foto van de koning, getrokken door ‘huisfotograaf’ Christian Lambiotte. De externe vormgeefster Valérie Paul goot die in een postzegelontwerp. Daarvan bestaan drie varianten: een rode voor verzendingen in België, een blauwe voor binnen Europa en een groene voor daarbuiten.”

Koninklijke ‘goed voor druk’
De gloednieuwe zegel rolt van de persen in de postzegeldrukkerij in Mechelen. “Koning Filip kwam op 15 oktober zijn ‘goed voor druk’ geven. Hij nam de zegel grondig onder de loep en zette dan zelf de ROLAND-pers in gang. De koning kreeg ook een rondleiding. En bewonderde de minitentoonstelling met de zes zegels waarop hij ooit prijkte: van prinselijke baby tot staatshoofd.”

Degelijke drukpers
De drie varianten krijgen elk een eerste druk van drie miljoen exemplaren. “Een relatief kleine oplage. Daarom kozen we voor de ROLAND 704 3B P 2/2: een offsetpers met vier kleuren. Van de 400 miljoen postzegels die jaarlijks de deur uitgaan, neemt deze machine 15 procent voor haar rekening. Vijf jaar geleden werd de drukpers, na een grondige opknapbeurt, overgebracht van de drukkerij in Brussel naar die in Mechelen. En hier levert ze nog altijd uitstekend werk.”

Prima service
Of bpost tevreden is over de service van manroland Benelux? “Ja! Ik hoor alleszins geen klachten van collega’s die met de ROLAND 704 3B P 2/2 werken. We hebben ook een onderhoudscontract met de leverancier: zo zijn we er zeker van dat de machine naar behoren blijft draaien.”Beeld hoge resolutie
 
Terug naar vorige pagina
 
 
 
   
 
© manroland 2008  |