België

 Belgique - Luxembourg

 Nederland

 
 
Home  Onderneming  Producten & Diensten  Verbruiksgoederen  Webshop  Sitemap
 
    Onze onderneming
    Nieuws & Informatie
  Nieuws
    Succes stories
    Nieuws archief
    Promotie van de maand
    Competence Centers
    Wegbeschrijving
    VLGA
    Vacatures
    Contact

 
 
     
Drukkerij Moderna: een jaar van goede “indrukken”
manroland offset rotatie  Donderdag 05-12-2013   
 
Terug naar vorige pagina
 

De ROTOMAN DirectDrive maakt kleine oplages rendabel
De drukpers viert haar eerste verjaardag: een ideale gelegenheid voor de drukkerij om een eerste stand van zaken op te maken. Beantwoordde de machine aan de verwachtingen? Loonde de investering? De Belgische drukkerij Moderna controleerde haar ROTOMAN DirectDrive, die in productie is gegaan voor drupa 2012.
Moderna, die in de top 10 staat van de Belgische drukkerijen, is gespecialiseerd in het drukken van magazines, catalogi, boekjes en reclamebrochures. Voor de productie van vooral 16-pagina katernen in vaak kleine oplages, koos Moderna voor de vergaand geautomatiseerde ROTOMAN DirectDrive heatset rotatiepers met de “vliegende plaatwissel” ofwel indruk functie DynaChange en tal van Autoprint functies.
De pers is beginnen te produceren in mei 2012 en is een belangrijke steunpilaar binnen de bedrijfsstructuur van Moderna, zoals Algemeen Directeur Eric Bongaerts uitlegt: “Met deze investering willen we twee vliegen in één klap slaan: enerzijds willen wij op een flexibele manier kunnen inspelen op de groeiende trend naar kleinere oplages, anderzijds stellen wij twee oudere en minder efficiënte persen buiten gebruik.” Met korte omsteltijden en een minimale inschiet, verwachten we dat doelgroepspecifieke productie nog efficiënter zal worden. Deze fundamentele investeringscriteria zijn belangrijk voor de productie van kleine oplages van magazines en catalogi en maken het economisch succes van meertalige en regionale reclameproducten mogelijk. Eric Bongaerts zegt: “Sinds een aantal jaren is er een trend naar kleinere oplages, vooral voor vak- en zakenmagazines. Dat is de reden waarom we steeds meer zijn gaan focussen op kleinere oplages die steeds fijner worden afgewerkt, waaraan bijvoorbeeld gimmicks, staaltjes en bijlagen toegevoegd worden en die binnen een steeds kortere tijdspanne geproduceerd dienen te worden.“Schitterend regionaal

Vandaag is het duidelijk dat het plan van Moderna haar vruchten heeft afgeworpen. In 2012, werden de beloofde prestaties op het vlak van perssnelheid en inschiet snel bereikt, net als de vereiste druk- en vouwkwaliteit. Veit Müller, Executive Sales Manager van manroland web systems, wist dat de ROTOMAN DirectDrive zou beantwoorden aan de behoeften van de klant: “Samen met Moderna hebben wij gekeken wat het beste paste in hun bedrijfsmodel en marktverwachtingen. Daaruit is naar voren gekomen dat de extra druktoren met de DynaChange functie voor “vliegende plaatwissel” de beste oplossing bleek. Moderna is nu in staat om haar klanten zeer flexibel tekstwijzigingen te bieden in combinatie met een hoog efficiënte productie. In tijden waarin oplages uit meerdere edities bestaan, is deze factor alsmaar belangrijker. En wanneer de vijfde druktoren niet gebruikt wordt voor de “vliegende plaatwissel”, kan deze gebruikt worden voor speciale kleuren of als lakwerk om het product te veredelen.“ De ROTOMAN DirectDrive drukt met een snelheid van 65.000 omwentelingen per uur, met een baanbreedte van 965 mm. De DynaChange druktoren is uitgerust met twee motoren. Daardoor kunnen de cilinders zover uit elkaar worden gesteld dat de papierbaan er probleemloos, zonder omleidingen, door de ongebruikte druktoren loopt. Kleine oplages en edities – gemiddeld zo’n 4000 maar sommige ook minder dan 2000 kopieën – kunnen snel en op een rendabele en effectieve manier gedrukt worden. Hierdoor kunnen taal- en adreswijzigingen in regionale katernen geproduceerd worden zonder persstilstand. De vouwapparatuur met het 1:3:3 systeem in combinatie met de ploegvouw zorgen voor een zeer breed en aantrekkelijk gamma aan gedrukte en gevouwen producten.
.
“Tot nu toe nog nooit vertoond”
Moderna is zeker: De verhoogde efficiëntie is het resultaat van de vele technologische vernieuwingen van de nieuwe ROTOMAN DirectDrive, waarbij de auto-print uitrusting een cruciale rol speelt. Deze omvat de InlineControl systemen van manroland web systems en AutoJobChange, die automatisch de vereiste jobwissel doorvoert van zodra de gewenste oplagehoeveelheid is bereikt. Eric Bongaerts is eveneens onder de indruk van de optie APL (AutomaticPlateLoading): “Dank zij APL verloopt de productiewissel uiterst snel. Een volledige wissel met acht platen, met inbegrip van alle wasprogramma’s, kan in minder dan vijf minuten afgehandeld worden (“van goed tot goed produkt”, waarbij de effectieve plaatwissel zo’n twee minuten duurt). Alle voorinstellingen van de pers via de prepress connecties met CIP3 spelen eveneens een belangrijke rol.

“Dank zij de innovaties, hebben wij maandelijks 50 tot 70 ton papier kunnen sparen dat voordien in de vuilbak belandde. Dit loopt op tot €650.000 per jaar!" De nieuwe ROTOMAN DirectDrive en de 48-pagina LITHOMAN, geleverd in 2008, blijken het perfecte koppel te vormen. De twee persen samen dekken perfect de behoeften naar gevarieerde oplages, en voor elke aparte bestelling kan Moderna op een flexibele manier kiezen welke pers het meest efficiënt is.

Voor drukkers en economen
Bij de investeringsbeslissing overtuigde de ROTOMAN niet enkel de technische experts van Moderna maar – na een uitgebreid marktonderzoek – eveneens de rekenmeesters. De financiële administratie is blij met de verhoogde productiviteit dank zij minder inschiet. Wij hebben enorme besparingen kunnen doen door de ontmanteling van de twee oude persen en hun drogers. Jaarlijks bespaart Moderna zo’n €65.000 aan gaskosten alleen .
“Wanneer je kijkt naar al de voordelen en verbeteringen, is het duidelijk dat wij de juiste beslissing hebben genomen en dat de ROTOMAN DirectDrive een waardevolle investering was”, vat Eric Bongaerts samen. 
Terug naar vorige pagina
 
 
 
   
 
© manroland 2008  |