België

 Belgique - Luxembourg

 Nederland

 
 
Home  Onderneming  Producten & Diensten  Verbruiksgoederen  Webshop  Sitemap
 
    Onze onderneming
    Nieuws & Informatie
  Nieuws
    Succes stories
    Nieuws archief
    Promotie van de maand
    Competence Centers
    Wegbeschrijving
    VLGA
    Vacatures
    Contact

 
 
     
Maximale output met minimale belasting
Wohlenberg snijmachines en randapparatuur  Woensdag 24-10-2012   
 
Terug naar vorige pagina
 
Industriële boekbinderij IBW, gevestigd te Oostkamp verving eind 2011 één van haar vier snijstraten door een nieuwe Wohlenberg snijmachine. Deze keer gekoppeld aan een Baumann BASA volautomatische aan- en afvoerunit met triltafel. Een combinatie waarmee IBW een maximale output haalt met minimale belasting.Met 150 medewerkers is IBW zondermeer de grootste industriële boekbinderij in de Benelux. Op een productieoppervlakte van ruim 15.000 m², worden dagelijks meer dan één miljoen boeken, brochures en folders afgewerkt. Hiervoor beschikt IBW over een uitgebreid machinepark met ondermeer tien hechtstraten, vier naaimachines en zeven garenloze bindstraten.

Productiepieken afvlakken


Ook al beschikte het bedrijf reeds over vier snijstraten, toch was het niet altijd evident om de productiepieken tijdens de drukkere periodes op te vangen. Olivier van der Haert, medezaakvoerder zegt daarover het volgende: “Ook al proberen wij de productiepieken zoveel mogelijk te spreiden, toch heb je dit als afwerkingsbedrijf niet altijd onder controle. Zo hebben we elke derde en vierde week van de maand te maken met een verhoogde productie van tijdschriften. Het tijdig versnijden van de vele papierpaletten was elke keer een enorme klus om alles op tijd klaar te krijgen.”

Extra ploegen geen oplossing

In eerste instantie dacht IBW aan extra ploegen, maar algauw kwam men tot de conclusie dat dit niet de beste oplossing was. Olivier van der Haert: “Een meerploegensysteem invoeren doe je niet van de ene op de andere dag. Vooraleer de mensen over de benodigde kennis beschikken, ben je al snel een paar maanden verder, zonder dan nog te spreken over de extra meerkost die een dergelijke opzet met zich mee brengt. We dachten eerder aan het automatiseren van een snijstraat en zijn toen samen met manroland Benelux een BASA installatie gaan bekijken in Duitsland. Dat bezoek gaf de doorslag, want het gemak en de snelheid waarmee de paletten versneden werden was werkelijk een openbaring.”

Productie quasi verdubbeld

Ondanks enige vertraging bij de opstart, is men bij IBW enorm opgetogen met de nieuwe installatie. “Het is nauwelijks te geloven, maar met de nieuwe Wohlenberg hebben we de productie quasi verdubbeld”, zegt Olivier van der Haert. “De BASA-unit draait in twee ploegen, terwijl de andere drie snijstraten in dagritme werken. Vooral de operators zijn zeer tevreden, want dankzij de volautomatische aan- en afvoer van papier wordt het vermoeiende deel van het werk door de BASA gedaan en kan een operator nu continu snijden. Door de betere ergonomie, is het werk daarenboven een stuk minder belastend voor de rug van onze medewerkers.”

Flessenhals verdwenen


Dankzij optimalisatie en automatisering is het rendement van het grafisch productieproces enorm toegenomen. “Vooral in de afwerking is er veel veranderd de laatste jaren”, besluit Olivier van der Haert. “Met de BASA volautomatische triltafel is de flessenhals in ons snijproces verdwenen. We hadden ook kunnen opteren voor extra ploegen, maar we zijn blij dat we dat niet gedaan hebben. Vooral als je de verhoogde productiviteit koppelt aan de lagere fysieke belasting voor onze operatoren, dan besef je dat we de juiste keuze gemaakt hebben.”


Beeld hoge resolutie
 
Terug naar vorige pagina
 
 
 
   
 
© manroland 2008  |